O nama


Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Srbiji živi oko 4.000 pripadnika nemačke nacionalne zajednice. Danas nemačka nacionalna zajednica deluje kroz 18 udruženja i dve organizacije, od kojih najveći broj ima sedište u Vojvodini. Osim udruženja, postoje i zavičajne kuće i mali muzeji koji služe kao mesta okupljanja i kulturnog posredovanja. Za razliku od drugih zemalja, u Srbiji ne postoji krovna organizacija koja koordinira saradnju između udruženja ili institucija.

Projekat „Podunavski Nemci - udruženi zajedno“ ima za cilj negovanje tradicije, kulture, jezika i običaja nemačke nacionalne zajednice kroz jedinstvo svih Nemaca i njihovih potomaka u Republici Srbiji s naglašenim zajedničkim nastupima o načelnim pitanjima od životnog interesa. Navedeno se ogleda kroz zajedničko predstavljanje pred domaćim i inostranim organizacijama i institucijama, veću transparentnost rada, razmene informacija, dogovaranja i ostvarivanja zajedničkih programa, iskustava i poseta, nege kontakata i saradnje sa drugim udruženjima civilnog društva u Republici Srbiji i svih ostalih aktivnosti bitnih za uspešno podizanje svesti o pozitivnom radu nemačke nacionalne zajednice. Način ostvarivanja ogleda se u izradi zajedničke veb stranice svih organizacija nemačke nacionalne zajednice.

Ova veb stranica predstavlja temelj i identitet naše mreže nemačke nacionalne zajednice u Srbiji, čiji predstavnici već duži niz godina samostalno i prekogranično sarađuju. Na ovome mestu ćemo redovno izveštavati o susretima, zajedničkim projektima i nadolazećim manifestacijama. Na veb stranici možete pronaći informacije o institucijama nemačke nacionalne zajednice u Srbiji, npr: muzejima, spomenicima i udruženjima Nemaca. Ovime želimo da damo naš doprinos zajedničkom srastanju Udruženja nemačke nacionalne zajednice, da pomognemo jačanju mreže i da pružimo međusobnu podršku.
Kalendar dešavanja

Sva prava zadržana © 2018 | Donauschwaben. Izrada sajta BIT Soft.