Grb Podunavskih Švaba

Grb Podunavskih Švaba je 1950 dizajnirao Banaćanin Hans Diplich (1909-1950), a umetnički dizajn je uradio M. Kopp Krumes (*1930 u Crvenki).

Grb prikazuje nemačke nacionalne boje crnu, crvenu i zlatnu i boje Podunavskih Švaba zelenu i belu. Crna, crvena i zlatna, kao simboli nemačke želje za jedinstvom i boje Nemačkog saveza, su prikazane na grbu, jer se do 1806. istorija Podunavskih Švaba odvijala u okviru Rimsko-nemačkog carstva. Bela je simbol miroljubivosti Podunavskih Švaba, a zelena je boja nade i boja nove domovine, koja je vrednim radom pretvorena u žitnicu.

Crni orao zaštitnički širi krila nad panonskom ravnicom u srednjem toku Dunava i simbolizuje obavezu rimsko-nemačkih careva da štite i ove delove Carstva. Plava traka predstavlja Dunav, kojim su nemački doseljenici došli u tadašnju južnu Ugarsku. Usred plodne oranice stoji tvrđava Temišvar (Temeschburg), s njene leve strane je islamski polumesec na zalasku, a desno je sunce na izlasku kao simbol Hrista, istinskog svetla. Šest tornjeva na tvrđavi predstavljaju šest glavnih regija doseljavanja Podunavskih Švaba: mađarske Prekodunavske planine, Švapska Turska, Slavonija-Srem, Bačka, Banat i Satu Mare.

Moto grba glasi: „Semper atque semper liberi ac indivisi" ili „Zauvek slobodni i nepodeljeni“, što odražava stav Podunavskih Švaba.


Sva prava zadržana © 2018 | Donauschwaben. Izrada sajta BIT Soft.