23.11.2018. // Proslava povodom 15 godina od osnivanja Nemačkog udruženja Kikinda

U subotu, 23. Novembra 2018. godine održana je svečanost povodom 15 godina od osnivanja Nemačkog udruženja Kikinda. Goste i članove Udruženja pozdravio je predsednik Udruženja, gospodin Aleksandar Konečni, te ukazao na značaj osnivanja Udruženja i ciljeva koji su tom prilikom postavljeni. Naveo je da je veliku pomoć u tom trenutku pružio Andreas Bürgermayer, predsednik Nemačkog udruženja „Donau“ iz Novog Sada, koje je bilo prvo registrovano udruženje na ovim prostorima.

O aktivnostima Udruženja u proteklih 15 godina govorila je zamenica predsednika, Hilda Banski. Ona je istakla da se članovi Udruženja sastaju svakog utorka u prostorijama Kulturnog centra uz kafu i slatkiše. Bogat sadržaj biblioteke, koji čini oko 500 naslova na nemačkom jeziku, dostupan je članovima Udruženja.

U kulturnom delu programa proslave nastupili su đaci iz osnovne škole „Feješ Klara“ kao i đaci Ekonomsko-trgovinske škole, a koji svi pohađaju kurseve nemačkog jezika, sa kratkim priredbama. Potom je usledio program muzičke škole „Slobodan Malbaški“ iz Kikinde u kojem su učestvovali učenici i profesori ove škole.

Program je bio sledeći:

  1. Johan Sebastijan Bah - „Dvoglasna invencija u F-duru“, koju je na klaviru izvela učenica Emilija Sretenović;
  2. Milijana Zlatić Simović - violina, uz pratnju Eve Francuski Aranjoš - klavir, izveli su: „Kol Nidrej“ od Maksa Bruha  i „Meditacije“ od Žila Masnea;
  3. Heveši Tibor uz pratnju E. Francuski Aranjoš - klavir, otpevao je „Venetianisches Gondolies“ od Feliksa Mendelsona i „Stendchen“ od Franca Šuberta;
  4. Vladimir Borjanov – flauta, uz klavirsku pratnju, izveo je delo „Vojnički marš“ Op. 51 u D-duru od Franca Šuberta.

Nakon vrlo uspešnog koncerta, izvođačima i gostima poslužen je koktel u hodniku muzeja.


23.11.2018.

2019

P
U
S
Č
P
S
N
Sva prava zadržana © 2018 | Donauschwaben. Izrada sajta BIT Soft.