Započet serijal panel diskusija Dva lica iste sudbine

Udruženje Nemaca Gerhard je u saradnji sa Gradskim muzejom Sombor i depandansom Muzej Podunavskih Švaba u četvrtak, 29. februara 2024. realizovalo prvo predavanje u okviru projekta pod nazivom "Dva lica iste sudbine". Na temu Izazovi i uloga potomaka kolonista pri nastanku Muzeja Podunavskih Švaba govorili su gostujući predavači su Milka Ljuboja, muzejska savetnica kao i Miroslava Ćaćić, kustoskinja istoričarka.

Milka Ljuboja je istakla da se nalazimo na početku dijaloga o suživotu Podunavskih Švaba sa drugim narodima, a da je viševekovna multietničnost u Somboru  iznedrila brojne pozitivne primere dobrih međuljudskih odnosa različitih nacionalnih zajednica u teškim političkim i ratnim prilikama, sa kojima smo se u prošlosti susretali.  Miroslava Ćaćić je apostrofirala čuvanje nemačkog nasleđa od strane kolonizovanih pojedinaca, koji su rado poklonili predmete Muzeju Podunavskih Švaba kao uspomenu na bivše vlasnike kuća u kojima su nastanjeni kolonizacijom 1945/1948. godine.

Realizacija projekta je omogućena iz budžeta SR Nemačke, a naredno predavanje na temu Kulturno nasleđe Podunavskih Švaba u Vojvodini zakazano je četvrtak, 21. marta 2024. U Muzeju Podunavskih Švaba, Zmaj Jovina bb, Sombor.


29.02.2024.

2019

P
U
S
Č
P
S
N
Sva prava zadržana © 2018 | Donauschwaben. Izrada sajta BIT Soft.