07.11.2019. // Nemačke nacionalne manjine zajednički razvijaju strategiju za saradnju

Kao i prethodnih godina, i ove godine je organizovano godišnje zasedanje radne grupe nemačkih nacionalnih zajednica (AGDM). Ovogodišnji  sastanak, 28. po redu, održan je u Berlinu od 5. do 7. novembra 2019. godine, a okupio je preko 40 predstavnika nemačke nacionalne zajednice iz cele Evrope i sa teritorija bivših Sovjetskih republika. Kao predstavnici nemačke nacionalne zajednice u Srbiji, sastanku su prisustvovale Gabrijela Bogišić, menadžer Udruženja Nemaca „Gerhard“ i Tamara Vuković, projektni koordinator u HUN „Gerhard“-u.

Uoči zvaničnog otvaranja 28. Zasedanja AGDM-a, 3. i 4. novembra 2019. organizovan je i susret omladinskih predstavnika AGDM-a. Mladi su imali mogućnost da razgovaraju sa gospodinom prof. dr Bernd Fabricijusom - poverenik Savezne vlade za pitanja iseljenika i nacionalnih manjina i predsednik Saveza proteranih u Nemačkoj  - o svojim promenama i problemima od poslednjeg susreta u Knivsbergu, kao i da predstave sebe i svoje zemlje, svojim vršnjacima, predstavnicima manjinskih nacionalnih zajednica u Nemačkoj.  

Važna tema 28. Zasedanja AGDM-a je bila jačanje saradnje između Savezne Republike Nemačke i nemačke nacionalne zajednice van državnih granica. Diskusiji na ovu temu prisustvovao je i Prof. Dr. Bernd Fabricijus. Predstavnici nemačke nacionalne zajednice imali su razvile svoje zajedničke planove za budućnost kroz razgovor sa predstavnicima iz oblasti politike, nauke i državne uprave. Tome su doprineli i uspešni sastanci sa nemačkim posredničkim organizacijama u Ministarstvu spoljnih poslova i sastanci sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova.   

Večeri su bile takođe ispunjene zanimljivim temama: Ambasada Republike Hrvatska pozvala je učesnike na otvaranje izložbe „Nemci u Zagrebu i u okolini Zagreba“. Posetioci su u neformalnim uslovima razmenjivali  iskustva, kao i ostvariti nove kontakte sa predstavnicima nemačke nacionalne manjine iz drugih zemalja.

U toku ovogodišnjeg sastanka razgovaralo se, između ostalog, i o saradnji sa udruženjima proteranih iz domovina, kao i o zaštiti i očuvanju spomenika nemačke manjine.

Jedan od važnijih tačaka ovog sastanka je bio izbor predstavnika AGDM-a, za kog je ponovo bio izabran gospodin Bernard Gaida – predstavnik nemačke zajednice iz Poljske.


07.11.2019.

2019

P
U
S
Č
P
S
N
Sva prava zadržana © 2018 | Donauschwaben. Izrada sajta BIT Soft.