Poseta delegacije Saveza proteranih iz Bavarske

Od 24. do 30. aprila 2023. godine nemačka nacionalna zajednica je ugostila delegaciju ispred Saveza proteranih pripadnika nemačke nacionalne zajednice, Predstavništvo savezne države Bavarske. Poseta grupe je uključivala razmenu mišljenja o nemačko-srpskim odnosima sa nemačkom ambasadorkom, Nj.E. gđom Anke Konrad u Beogradu, sa zamenikom predsednika Pokrajinske vlade, Žoltom Sakalaš i pokrajinskim sekretarom za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu ,Aleksandrom Sofić u Novom Sadu kao i sa predstavnicima Gradske uprave Sombor i Opštine Apatin.

 Grupa se u okviru svoje posete susrela sa predstavnicima Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine, sa organizacijama nemačke nacionalne zajednice, Fondacijom Heimathaus u Sremskim Karlovcima, Udruženjima Nemaca „Gerhard“ u Somboru i „Adam Berenc“ u Apatinu, a položili su vence na spomen obeležjima Podunavskim Švabama u Bačkom Jarku, Gakovu i Bačkom Gračcu.  

Prilikom obilaska grupa je posetila crkvu Snežne Gospe na Tekijama, Muzej Grada Novog Sada, zatim Muzej Podunavskih Švaba u somboru kao i Crkveni muzej Podunavskih Švaba u Apatinu. U pratnji Borisa Mašića, nosioca ordena zasluga SR Nemačke, grupa se upoznala sa Somborom i učestvovala u tematskoj šetnji „Tragom Podunavskih Švaba“ u Apatinu.


03.05.2023.

2019

P
U
S
Č
P
S
N
Sva prava zadržana © 2018 | Donauschwaben. Izrada sajta BIT Soft.