USPEŠAN „ŠTRUDLFEST“ U BAČKOJ PALANCI

Autor: Jürgen Harich

Oduševljene posetilaca iz blizine i daleka je bilo ogromno. Nakon pauze uzrokovane pandemijom korona virusa, u nedelju, 28. avgusta 2022. je u Bačkoj Palanci (Vojvodina, Srbija) održan tradicionalni „Štrudlfest“.

Štandovi sa štrudlama su kontinuirano bili okruženi brojnim posetiocima. Bez obzira da li su štrudle bile sa makom, orasima, sirom ili višnjama, na štandovima se moglo pronaći sve što srce može da poželi. Pripreme angažovanog Udruženja Nemaca iz Bačke Palanke su se više nego isplatile. Predsednik Rudi Uhlarik i njegov tim su se jako potrudili da ovogodišnji „Štrudlfest“ bude više nego uspešan. O tome su izvestili i mediji u sledećem video prilogu: https://www.youtube.com/watch?v=WohED-g_Yfg

Kroz izložbeni štand Udruženja Nemaca iz Vukovara (Hrvatska) sa predsednicom Darom Mayer na čelu kao i posetom grupe Zavičajnog udruženja „Palanka“ iz Nemačke predvođene predsednikom Saveznog Udruženja Podunavskih Švaba Nemačke, predsednikom Hansom Supritzom, ova manifestacija je dobila prekogranični karakter.

Drugi gosti, kao što su zamenik predsednika Saveznog Udruženja Podunavskih Švaba Nemačke, gospodin Jürgen Harich, predsednica Saveznog udruženja Podunavskih Švaba Bavarske (Nemačka), gospođa Eva Hübner, menadžerka Kulturnog centra Podunavskih Švaba iz Hara (Nemačka), gospođa Gabriele Schilcher i administrator Zavičajnog udruženja „Kernei“, gospodin Helmut Schmidt, su svojim prisustvom uveličali manifestaciju i organizatorima odali zasluženo priznanje za organizaciju festivala.

Manifestaciju su takođe posetili predsednik Fondacije „Heimathaus“ iz Sremskih Karlovaca (Vojvodina, Srbija), gospodin Stepan Seder, kao i predsednik Društva za srpsko-nemačku saradnju iz Sremske Mitrovice (Vojvodina, Srbija), gospodin Jovica Stević.

Svi gosti su iskoristili ovu priliku za razmenu aktuelnih informacija i negu prekogranične saradnje. U tom duhu su se svi uoči početka manifestacije okupili u „Mađarskoj kući“ na zajedničkom ručku. Pasulj koji je poslužio zemljak, koji i danas živi u staroj domovini, bio je izuzetno ukusan.

Ovaj susret i „Štrudlfest“ su još jedan dokaz koliko su ovakve manifestacije u staroj domovini važne za očuvanje naše tradicije i običaja, pogotovo nakon duge pauze prouzrokovane pandemijom korona virusa.

Preuzeto sa sajta: https://donauschwaben-bundesverband.de/index.php/2443-2/


24.10.2022.

2019

P
U
S
Č
P
S
N
Sva prava zadržana © 2018 | Donauschwaben. Izrada sajta BIT Soft.