Omladinski susreti mladih iz Pečuja i Sombora

Tokom dva vikenda u mesecu maju (14./15. maj) i prethodni (28./29. maj) realizovani su susreti mladih iz Pečuja i Sombor, u okviru kojih je grupa više saznala o nemačkoj nacionalnoj zajednici i prilikom toga imala priliku da praktično koristi svoje znanje nemačkog jezika.

HUN „Gerhard“ ima puno partnera u celom svetu, a sa jednim od njih – sa Kulturnim centrom nemačke nacionalne zajednice Nikolaus Lenau iz Pečuja – je realizovan omladinski susret. Cilj programa je bio susret mladih tokom dva vikenda, u Pečuju i Somboru, da mladi jedni drugima pokažu svoje gradove, da aktivno primenjuju svoje znanje nemačkog jezika i naravno da se upoznaju sa svojim nemačkim zajednicama.

Tokom drugog vikenda maja (subota/nedelja, 14./15. maj) je petoro mladih iz Sombora u pratnji člana upravnog odbora HUN „Gerhard“-a i Leonore Grottker, ifa menadžerkom za kulturu posetilo Pečuj u Mađarskoj. Prilikom dolaska su dočekani od strane koordinatorke programa Kulturnog centra Nikolaus Lenau, gospođe Anikó Kramm-Mezei i ifa menadžerke za kulturu, gospođe Angelique Born. Nakon toga su mladi u mešovitim grupama kroz reli otkrivali tragove nemačke nacionalne zajednice u Pečuju. Nakon odlučivanja teme zajedničkog podkasta mladi su imali zajednički program u okviru kog su pekli roštilj i učestvovali na programu zabavnih igara.

Naredni dan, nedelja, je sa sobom doneo celodnevni izlet za Nađnjarad (Großnaarad). U nekada nemačkom selu, grupa je posetila radionicu modrotiska Janoša Šardi-ja i upoznala se sa procesom izrade modrotiska, tradicionalne za kulturu nemačke zajednice u Mađarskoj. Nakon toga, grupa je posetila Zavičajni muzej u kom je praktično prikazan život nemačke nacionalne zajednice u prošlosti. Mladi su za ručak probali tipično jelo ove zajednice, a nakon toga su mogli da okušaju svoju kreativnost u okviru radionice modrotiska.

Dve nedelje kasnije, za vikend 28./29. maja grupa mladih iz Pečuja je posetila vršnjake u Somboru. Sedmoro mladih u pratnji svoje nastavnice nemačkog jezika i Angelique Born, ifa menadžerke za kulturu, su posetili grad i HUN „Gerhard“. I ovde su grupe kroz reli u gradu upoznale znamenitosti i istraživale tragove života nemačke nacionalne zajednice. Grupa je nastavila svoj rad na podkastu i završila prvi dan posete zajedničkim igrama.

Kroz posetu Muzeju Podunavskih Švaba grupa je mogla da produbi svoja znanja o nemačkoj nacionalnoj zajednici. Saradnici muzeja su im prezentovali sadržaj stalne postavke na nemačkom jeziku, a nakon toga su mladi u muzeju mogli istražiti ono što ih je još zanimalo. Zajednički su mladi mogli da uporede nemačke zajednice u Mađarskoj i Srbiji. Prilikom ovog susreta nismo zaboravili na podsticaj kreativnom radu mladih: u okviru porodične firme, samostalne zanatske radnje Janović, mladi su saznali puno o proizvodnji medenjaka a vrhunac dana je svakako bila radionica u okviru koje su mogli ukrašavati medenjake u obliku srca i potkovica. Nakon toga su se pozdravili uz obećanje da će se ponovo videti! Unapred se radujemo tome!

Realizacija programa je omogućena uz prijateljsku podršku Instituta za odnose sa inostranstvom.


29.05.2022.

2019

P
U
S
Č
P
S
N
Sva prava zadržana © 2018 | Donauschwaben. Izrada sajta BIT Soft.